Verhaal uit 'One Life' kent ook Belgische variant: "Voor mijn oma was kinderen redden de normaalste zaak ter wereld"

De film 'One Life' toont hoe Sir Nicholas Winton Joodse kinderen redde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sofie De Schampheleire ontdekte in haar podcast 'Tijdens de oorlog was ik Solange' dat haar oma meer dan 2000 kinderen hielp onderduiken.

De Britse Sir Nicholas Winton redde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd vluchtelingenkinderen uit handen van de nazi’s. Zijn inspirerend en waargebeurde verhaal ontdek je vanaf 21 februari in de nieuwe langspeelfilm ‘One Life’.

Tijdens de avant-première van deze film in Cinema Lumière Mechelen gaan we in gesprek met podcastmaker Sofie De Schampheleire. Haar oma was tijdens de oorlog actief in een Belgische verzetsorganisatie die 2000 Joodse kinderen in veiligheid bracht. Hoe dat precies ging, zoekt ze uit in de podcast ‘Tijdens de oorlog was ik Solange’.

Sir Nicholas Winton, ook wel ‘de Britse Schindler’ genoemd, meer dan 600 Joodse kinderen uit handen van de nazi’s. Hij evacueerde ze uit Tsjechoslovakije en bracht ze naar het Verenigd Koninkrijk, waar Britse gezinnen de kinderen hebben opgevangen.

Wanneer ze het appartement van haar overleden grootmoeder opruimt, ontdekt Sofie via een krantenzoekertje dat ook haar oma Paule Renard een vaste schakel was in een Belgisch netwerk dat kinderen hielp onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze maakte er een podcast over die je hier alvast kan beluisteren.

"Net zoals Sir Nicholas Winton sprak mijn oma eigenlijk niet over haar heldendaden tijdens de Tweede Wereldoorlog met ons. Die kinderen redden, dat was de normaalste zaak ter wereld voor haar, als maatschappelijk werker. Ze is altijd heel bescheiden geweest en ging ervan uit dat iedereen hetzelfde had gedaan in haar plaats." ​ — Sofie De Schampheleire
"Duizenden Belgen verstopten Joden, op gevaar voor eigen leven. Meer dan de helft van de Joodse kinderen in ons land kon zo worden gered." — Dorien Styven, archivaris bij Kazerne Dossin

Op dinsdag 13 februari kan je in Cinema Lumière Mechelen om 20u terecht voor een avant-première van 'One Life' met vooraf een inleiding van de Kazerne Dossin en Sofie De Schampheleire van de podcast 'Tijdens de oorlog was ik Solange'.

Heb je interesse in het lokale verhaal van 'One Life' in België? ​
Benieuwd naar Sofie's verhaal en de rol van haar oma in het Belgische verzet? ​
Mail ons dan via
[email protected].

 

Over 'One Life'

Jarenlang zette Sir Nicholas Winton en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Pas als het BBC-programma 'That's Life!’ hem uitnodigt om in hun programma te verschijnen, gebeurt er iets waardoor hij eindelijk in het reine begint te komen met het schuldgevoel en verdriet dat hij al vijf decennia met zich meedraagt.

Academy Award-winnaar Sir Anthony Hopkins (‘The Two Popes’, ’The Father’) speelt de rol van de oudere Sir Nicholas Winton en Johnny Flynn (‘Emma’, ‘Beast’) speelt de rol van de jongere Nicholas. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Helena Bonham Carter (‘Alice in Wonderland’, ’The King’s Speech', ‘Sweeney Todd’) en Sir Jonathan Pryce (‘The Two Popes’, ‘The Wife’).

Over 'Tijdens de oorlog was ik Solange'

Stel je voor dat je oma stiekem een heldin was. Dat er een heel verhaal achter haar schuilt, dat ze nooit vertelde. Dat is wat Sofie ontdekt, als ze het appartement opruimt van haar overleden grootmoeder. Ze vindt een krantenzoekertje, dat de poort opent naar een razend spannend verleden. Naar de oorlog, naar het verzet, naar ondergedoken kinderen. En naar het alter ego van haar oma die ze zo goed kende.

‘Tijdens de oorlog was ik Solange’ is een verhaal over vrouwen en verzet, over moeders en kinderen. En vooral over moeders die geen andere uitweg zagen dan hun kinderen afstaan. Een verhaal dat al 80 jaar niet verteld is. Tot nu. De podcast werd al 20.000 beluisterd.

Over de Kazerne Dossin

Vanuit de Mechelse Dossin kazerne werden tussen 1942 en 1944 25.490 Joden en 353 Roma met 28 treintransporten gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Slechts een klein aantal onder hen overleefde. Vandaag is het een museum, memoriaal en documentatiecentrum over de Holocaust en mensenrechten.

Galerij

Komende releases

  • Ferrari: 14/2/2024
  • One Life: 21/2/2024
  • The Iron Claw: 6/3/2024
  • Dream Scenario: 20/3/2024

Komende persvoorstellingen

One Life:

  • 8/2 om 12u00 in Cinema Aventure, Brussel

The Iron Claw:

  • 8/2 om 14u00 in Cinema Aventure, Brussel
  • 26/2 om 14u00 in Cinema Aventure, Brussel

Dream Scenario:

  • 12/2 om 14u in Cinema Aventure, Brussel
  • 6/3 om 12u in Cinema Aventure, Brussel

Eline Van Hooydonck

Eline Van Hooydonck

PR & Brand Manager, The Searchers

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Searchers

Contact

Searchers Zénobe Grammestraat 34 2018 Antwerpen

[email protected]

www.thesearchers.be